In hoeverre gaat ons pensioenfonds last krijgen van de Brexit?

9 juli 2016

De Brexit heeft gevolgen voor de financiële markten op korte en lange termijn. De uitslag van het referendum, waarin een meerderheid van de inwoners van het VK aangaf voor uittreding te zijn, was onverwacht. Dit heeft de financiële markten fors geraakt, met name in Europa. Ook de beleggingen van het pensioenfonds zijn hierdoor geraakt. Na opening op 24 juni daalden vrijwel alle koersen, in de hierop volgende dagen werd een stuk van dit verlies weer goedgemaakt. De afgelopen periode is de beweeglijkheid op financiële markten toegenomen.

Wat betekent dit voor de dekkingsgraad?

De negatieve impact op de dekkingsgraad bedroeg enkele procentpunten. Beleid wordt afgestemd op de beleidsdekkingsgraad. Deze dekkingsgraad is een gemiddelde van de afgelopen 12 maanden. De invloed van de Brexit op deze dekkingsgraad werkt dus pas later door.

Wat is het effect op de lange termijn?

Voor de lange termijn is nog onzeker welke effecten de Brexit zal hebben. Daar waar veel analisten dachten dat het niet zo'n vaart zou lopen, heeft de Brexit de instabiliteit vergroot. Onze verwachting is dat mede door politieke onrust en economische onzekerheid de financiële markten de komende tijd op en neer zullen blijven gaan. Het blijft dus onzeker en onzekerheid is voor de financiële markten, en dus voor pensioenfondsen, per definitie een slechte situatie.

Wat doet het pensioenfonds?

Het bestuur van uw pensioenfonds doet er alles aan om de gevolgen zo veel mogelijk te managen. Na overleg met onze vermogensbeheerder en pensioenuitvoerder Blue Sky Group zien we op dit moment geen aanleiding om de beleggingsportefeuille te wijzigen.