Nieuws van het bestuur januari 2014

10 februari 2014
  • De dekkingsgraad op basis van de UFR-curve is in januari gestegen van 126,6% naar 127,7%. De vereiste dekkingsgraad is 122,8%.
  • Het voorlopige rendement op de beleggingsportefeuille over de maand is 0,8%. Het relatieve rendement over de afgelopen maand is -0,1%.
  • Obligaties en vastgoed stegen in waarde, daarentegen daalden aandelen.
  • De dertigjaarsrente steeg van 2,74% naar 2,53%. De driemaands gemiddelde rente daalde naar 2,67%.
  • De omvang van het belegd vermogen bedroeg 43,4 miljoen euro.
  • Blue Sky Group heeft de neutrale positie in aandelen en onderwogen positie in opkomende aandelen aangehouden.

 

Ontwikkelingen financiële markten & visie

De afgelopen weken zijn de valuta- en aandelenkoersen van een aantal opkomende landen scherp gedaald met voornamelijk als aanleiding zwakker dan verwachte cijfers over de Chinese industrie. Financiële markten hebben scherp op het nieuws betreffende opkomende landen gereageerd. Zo staat de opkomende landen aandelen index, de MSCI Emerging Market Index, op -6,86% year-to-date in 2014. De rode draad in het nieuws zijn de zwakker wordende valuta van opkomende landen als gevolg van oplopende tekorten op hun handelsbalansen. Economische groei valt op dit moment tegen in bepaalde opkomende landen door gebrek aan investeringen in het verleden. Indices van Turkije, Argentinië en Indonesië staan hierdoor onder druk. Macro-economische cijfers in ontwikkelde landen vallen ook iets tegen waardoor de correctie op beurzen wereldwijd gedragen wordt. Het sentiment verslechtert snel, echter wordt hierbij opgemerkt dat de MSCI World Index in euro’s slechts 3,5% gedaald is year-to-date.

Hoe staat het fonds er voor?

"Een mogelijk verdere correctie in ontwikkelde landen door een verslechtering van het sentiment, biedt naar het idee van Blue Sky Group een kans om weer overwogen aandelen te gaan. Gegeven de omgeving van aantrekkende groei en lage rendementen op staatsobligaties bieden aandelen nog steeds waarde op middellange termijn. Blue Sky Group hanteert op dit moment een neutrale positie op aandelen versus obligaties en een onderwogen positie opkomende landen binnen de categorie aandelen."